måndag 2 juli 2012

EM

Till slut så tog fotbolls-EM (äntligen) slut, och inte helt oväntat var det Spanien som tog hem titeln.
GRATTIS!!
Många experter hyllar idag Spanjorerna, och visst var dom bra, men riktigt så överlägsna som vissa vill ha dom till håller jag inte riktigt med om.
Både Frankrike, Portugal och Italien var där och naffsade Spanjorerna i hälarna, men tar man inte vara på sina möjligheter, så är Spanjorerna skoningslösa.
###
Fransmännen hade en bra period i andra halvlek, men det närmast man kom var en nick strax över ribban,  då vaknade Spanjorerna till liv och när domaren blåste av matchen så stod Spanjorerna där som segrare.
Vad hade hänt om den nicken hade gått under ribban? Hur hade Spanien tacklat det?
###
Samma sak mot Portugal, en bra bit in andra halvlek var det en helt jämn tillställning, men när Spanjorerna började ana fara så la man i en växel till, och vände på kuttingen. (Seger på straffar)
Tänk OM Ronaldo hade haft siktet inställt den här kvällen, hade Spanien vunnit EM-guld då? Tveksamt..
###
Första halvlek mot Italien var Spanjorerna mycket bättre rent spelmässigt, men sett till målchanser så var definitivt Italien med, men vad hjälper det när man släpper in två enkla mål.
Lek med tanken att Italien hade gjort ett par mål på sina chanser, och den här matchen hade nog slutat "väldigt annorlunda"..
Sen i andra halvlek får man en man skadad då man redan har gjort sina tre byten, och att spela med en man mindre mot Spanien och samtidigt försöka hämta upp ett tvåmålsunderläge, det klarar ingen!!

Vill med detta INTE ta ifrån Spanjorerna någonting, dom är helt enkelt bäst!
Men vill bara belysa att marginalerna är små och den här gången var dom på Spanjorernas sida.
Ser verkligen fram mot fotbolls-VM 2014 nu, tänka att få se en Final mellan Spanien mot Brasilien!
Vem skulle gå segrande ur den bataljen??

Spanien får en del skit för att dom spelar tråkig fotboll, och visst ligger det en del i det, men det är också upp till motståndaren att tokpressa Spanjorerna så dom inte får så mycket tid för sitt bolltrillande.
Naturligtvis ingen enkel taktik, men som jag ser det så är det den enda vägen om man vill rubba dom.


###
Sveriges insats då?
Jag tycker att man gör tre grova fel i inledningen av EM, och samtliga fel kan härröras till Erik Hamren.

1. Laguttagningen.
Verkligen inget genidrag att fippla runt med spelare på matchdagen. Hur kan man komma på tanken att flytta på Anders Svensson, och när EM sen är över så går mannen som sidsteppade Anders ut i pressen och vädjar till att Anders ska fortsätta satsa på landslaget. Motsägelsefullt, någon? Hur kan en spelare vara så bra att vi inte klarar oss utan honom, vara så dålig på premiärdagen att han inte ens tar en plats i startelvan?? Märkligt..

2. Taktiken.
I två års tid upprepar Hamren mantrat att vi ska spela offensivt och hålla bollen efter marken och använda oss av kortpassningsspel, men den sista brasklappen han skickar med spelarna ut på planen är att backa hem och slå långbollar. Ööh.. Mer motsägelsefull kan man nog inte att bli.

3. Förberedelserna.
Få lag brukar kunna mäta sig med Sverige när det kommer till fasta situationer, speciellt i närheten av det egna straffområdet, men samtliga tre matcher i EM visade att vi var dåligt samspelta när det väl gällde.
Dom tre-fyra veckorna vi hade till vårt förfogande inför EM, att komma samman och nöta in detaljer, användes förmodligen till helt fel saker. Kanske man la för stort fokus på hitta en skön och gemytlig stämning där alla kan trivas. Det är ju inte det som är det primära. Alla måste inte älska alla, men man måste kunna hantera att alla inte älskar alla! Gör man det, så kan man ägna tid åt att nöta detaljer.. som att hålla stolpen vid hörnor etc.. ;)

###
Surt 1.
Sveriges förlust mot England. 
Det är ytterst sällsynt att Sverige förlorar en match när man spelar riktigt bra fotboll, men det gjorde man mot England. Hoppas vi kan bryta den trenden snarast.

Surt 2.
Ryssland inledde EM med att spela snabb och rolig fotboll, men det hackade till i andra matchen mot Polen, och det tog fullständigt tvärstopp mot det defensiva Grekland. 

Surt 3.
Balotelli hyllades till skyarna efter sina två mål mot Tyskland, men jösses vilken vilken slät figur han visade upp i Finalen mot Spanien. Hans teknik var i nivå som hos Jocke Björklund någon gång på 90-talet.

Surt 4.
Holland. Vad hände?? ..och när ska ni lära er att hantera era interna konflikter?
-Skärpning tack!

Surt 5.
Frankrike. När ska ni växa upp? När blir det ert eget fel, och inte medias, när ni klantar till det? Och varför ska man alltid skylla på någon? Och varför alltid offentligt? 
-Skärpning tack!

###
Bäst 1.
Italien. Äntligen spelar Italien en offensiv och attraktiv fotboll!
Annat var det förr när den endast handlade defensiven och att inte förlora.

Bäst 2.
Tyskland. Även om dom inte gick hela vägen, så visar dom ändå att anfallsfotboll i 225km/h är den mest underhållande fotbollen. Det kanske inte alltid är så snyggt, och kanske inte heller så vägvinnande, men för oss framför tv-apparaterna är det iaf kul när det händer något, och det gör det verkligen när Tyskarna spelar fotboll!

Bäst 3.
Domarna. Mycket skit får dom, när ALLA vet bättre, men när reprisbilderna börjar vevas tvingas även den värsta "hata-domaren-typen" krypa till korset! :)

Hej Hopp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar